Google My Business és la solució per a donar visibilitat a internet a qualsevol negoci local.

Post sobre la utilitat de Google My Business. Suposem un negoci de compravenda de vehicles i el seu propietari, un expert venedor amb 30 anys d’experiencia. Segons ell va ser dels primers del sector a tenir pàgina web, la primera és de 2002. Però mai es va arribar a plantejar si li era útil: la tenia just pel fet de tenir-la.

Fa encara uns 10 anys pensava que Internet era una moda. Mai ha cregut que Internét pogués desaparèixer, però sí que creia que a la llarga quedaria com una cosa per nous models de negoci, però no pas per ell ni per cap comerç dels de tota la vida.

seo local venedor de cotxes google maps

Però durant els darrers 5 anys, el nostre venedor, ha anat canviant d’opinió. Ara creu que si pogués tenir els cotxes ben fotografiats i explicats en un lloc web, i pogués disposar d’un bon fluxe de visitants, de ben segur podria fer alguna venda més enllà de la seva zona.

Tant és així que acaba d’estrenar la seva tercera pàgina web. Una web feta a mida, entre un comerç electrònic i un catàleg, on els clients poden consultar l’estoc de cotxes i omplir un formulari des del mòbil mateix.

El seu pressupost per a promoció a Internet és molt limitat, ja que per una banda s’acaba de gastar milers d’euros en la nova pàgina web i per una altra banda no es pensava que un cop entregada la web hagués de pagar res més.

cerca a google alfa romeo ocasió - estratgegeek posicionament webHa dedicat els vespres de 2 setmanes a omplir fitxes de producte per tots els vehicles disponibles, sense escatimar detalls: data de matriculació, equipament opcional inclos a cada vehicle, data de les revisions, propera itv, consums, estimacions del preu de l’assegurança…

I té una sensació estranya. Sent orgull en veure el resultat, en la mateixa mesura que sent frustració quan es busca a Google i no es troba abans de la pàgina 12. Qualsevol cerca sempre el condueix al mateix resultat: milanuncios, vibbo, coches.net, autocasion, autoscout, etc. Ja no se sent pioner com al 2002.

A aquestes alçades, intueix que tot passa per aparèixer a Google. No només quan es busca ell mateix sino quan busca allo que ven, “Alfa Romeo 147 d’ocasió” per exemple.

Ha anat a xerrades i tallers de màrqueting on line i posicionament web i li sembla tot massa complicat i entretingut. Li han explicat que el secret era repetir moltes vegades unes paraules clau concretes, just aquelles per les quals volia posicionar-se.

Però passats 4 mesos, no hi ha èxit, sempre els de sempre a Google. I quan comença a pensar que Internet no és per a ell, arriba a una publicació com aquesta que estàs llegint ara i aprèn que Google ha pensat en el seu cas i li ha dissenyat una eina a mida:

 

SEO local i Google My Business.

La seva solució és el SEO local. I una bona eina per començar és Google My Business.

Google My Business és un un panell de control “tot-en-un” que permet gestionar la informació que apareix a Google, a Google Maps i a Google Plus Local relativa a un negoci. Estrategeek, el teu Google Partner a Vic. Unifica la informació relativa a negocis locals continguda als perfils G+, a les antigues fitxes de Google Places (o Google Local) i a les pàgines de resultats de cerca.logotip de google my business

I sobretot, Google My Business és una eina molt potent per poder ser visible a Internet, per a cerques locals.

Cerques locals?

Gran part de les cerques que es fan actualment a Internet, són intencionadament locals, “Taller planxa i pintura a vic”. O bé passivament locals, fent la cerca “planxa i pintura” des d’un dispositiu mòbil amb les opcions de localització activades (tal como vénen per defecte la majoria d’aparells).

 

Fem una prova amb un servei del mateix sector, fent una cerca a Google i analitzant el resultat que dóna, òbviament de negocis reals.

Cerca-google-my-business-Estrategeek-vic

Si cerquem “planxa i pintura” en un aparell d’escriptori se’ns proposa ens liders del sector, CRC (central
de reparació de carrosseries), Elchapista, CertifiedFirst, i també veiem empreses com Carglass, entre resultats diversos de directoris (paginasamarillas, etc).

Però quan el que busquem és planxa i pintura a Vic, ja no trobem CRC, CertifiedFirst o Carglass sinó Rafel Grandio, el taller de planxa i pintura que té un perfil actualitzat a Google My Business.

És fàcil fer la lectura que aquestes cerques representen una gran oportunitat a nivell de posicionament web pels negocis locals.

Quan el cercador creu que els negocis locals poden ser rellevants per a una cerca, aquest els mostra als millors llocs de les pàgines de resultats de cerca.En un sentit més rigorós, respecte a les cerques locals hi ha dades actuals (2015) realment significatives, a pinzellades:

  • 6.8 bilions de persones usen un telèfon mòbil (pràcticament el 87% de la població mundial!).
  • el 30% del trànsit d’internet és de dispositius mòbils.
  • de les cerques fetes des de mòbils, el 53% són intencionadament locals (planxa i pintura a Vic per exemple).

i com a dada definitiva, no hi ha res com ser a la pantalla del mòbil d’un potencial client quan aquest té necessitat d’immediatesa:

  • de les cerques fetes des d’un mòbil, el 70% acaben en una acció durant la primera hora comptada des de la cerca (trucada, formulari, reserva, etc.) per contra, si la cerca és des d’aparell d’escriptori (ordinador) aquesta hora es converteix en una setmana.

Són dades extretes de Mediative (http://www.mediative.com/mobile-stats-for-2015/) i de Think With Google, (https://think.withgoogle.com/databoard/#lang=en-us&infographic=6c9f67c7e9549a07440530c08d8126af39da71cb) i també hi ha informació interessant a MOZ (https://moz.com/learn/local/small-business-marketing)

Sense anar més enllà, en l’exemple real del taller de planxa i pintura, aquest ocupa més de la meitat de la primera pàgina de resultats de cerca entre la part que correspon a Google My Business i les entrades del propi taller que Google ofereix més avall.

I si parlem de dispositius mòbils, ja no parlem de ser primer, segon o tercer. Parlem d’acaparar gairebé la pantalla sencera del mòbil d’un usuari que ha ratllat el cotxe nou i busca algú que li pugui arreglar. Les posssibilitats de clic voregen el 100%.

Així doncs, passem a l’acció, “get local”!

Com es fa l’alta a Google My Business?

Aquest és un brevíssim resum sobre com fer l’alta a Google My Business, ja que el tutorial rigorós està disponible al propi sistema i trobareu l’enllaç mçes avall.

Vist el que és una cerca local i com Google mostra diferents resultats si creu que un negoci local pot ser rellevant per una cerca, cal puntualitzar que no tot és automàtic: cal fer-nos un bon perfil a Google My Business.

El primer de tot és tenir un compte de Google (imprescindible) pot ser el mateix que fas servir per GMail. Després només cal accedir a la pàgina www.google.com/business, clicar la icona “+” i seleccionar “afegeix una ubicació”.

 

Alta a Google My Business, Estrategeek visibilitat a Internet Vic

S’obre una interfície de Google Maps i un quadre de cerca. Busca la teva empresa i selecciona-la, és ben possible que ja existeixi a Google Maps i que ningú l’estigui gestionant.

buscant empresa existent a google my business per verificar-la

Si cap de les opcions que apareix coincideix amb la teva, afegeix-la omplint les teves dades i tria entre les diferents tipologies de negoci.

afegint nova empresa a Google My Business omplint camps d'alta de nou negoci a Google My Business

En prémer “continuar” es procedirà a la verificació del negoci per tal que demostris que n’ets propietari o com a mínim que tens accés al telèfon i/o la correspondència.

Perfils de negoci, quin és el teu perfil de negoci?

Durant el procés d’alta, Google My Business ofereix tres tipus de perfil lleugerament diferents entre ells, i cal escollir aquell que més es correspongui amb el teu tipus de negoci:

3 tipus de negoci diferents a Google My Business - Estrategee.com Vic

Aparador, és la solució per negocis que disposen d’un lloc físic on reben els clients i des d’on ofereixen els seus productes o serveis (restaurants, hotels, cafeteries, botigues, etc)
Àrea de servei és lleugerament diferent a aparador, doncs més que una ubicació física concreta permet delimitar una zona geogràfica de servei i és l’ideal per a negocis del tipus lampistes, negocis que et porten menjar a casa, serveis de taxis…
Marca és una solució on la geolocalització té un paper secundari, i està dissenyada per a ser una pàgina de representació, de presència. És ideal per a productes, equips esportius, grups de música, causes, etc.

Mentre no arriba el codi de verificació per correu ordinari o la trucada per verificar el número de telèfon, pots seguir completant el teu perfil. Posant fotos o redactant una gran descripció, al mateix temps que és una descripció verídica.

concesionario publica stock de vehículos en google plus - estrategeek seo posicionamiento webUna vegada Google hagi donat per vàlida l’adreça física del teu negoci, ja només queda omplir de continguts de qualitat el perfil associat de Google Plus amb fotografies, l’actualitat del teu negoci, novetats, promocions, etc. I no t’oblidis dels horaris, són de gran utilitat per l’usuari que t’està veient a Google.

Pensa que el contingut fresc i atractiu, també és atractiu per el cercador. I tot plegat és un peix que es menja la cua: un bon contingut té més clics, i el cercador ho sap. Si té més clics, Google tendeix a mostar-lo més, de manera que té encara més clics.

D’aquesta manera, aconsellariem al nostre venedor de vehicles que cada vegada que dóni d’alta un nou vehicle al seu nou lloc web, també en faci una breu menció al perfil de Google+, incrementant les possibilitats de ser trobat per un usuari que fa una cerca local, ja no per vehicles usats, sinó per “marca+model+població”. En aquest cas, la cerca pot tenir un resultat 100% matching o de concordança exacta, fet que pràcticament garanteix el clic. D’aqui a la venda del vehicle ja depen dels seus 30 anys d’experiència com a venedor, però la web li ha portat el que es coneix com un lead.

Ja recapitulant, podriem dir que quan una empresa vol ser trobada pel públic, la presència online o el posicionament web, és de vital importància. Google My Business és l’aparador ideal per mostrar als teus clients les teves ofertes, serveis i productes si tens un negoci local. I al mateix temps t’ofereix la possibilitat d’interactuar amb l’audiència en temps real, cosa que facilita la fidelització del client.

 

A Internet hi ha guies pas a pas sobre com donar-se d’alta a Google My Business (https://www.google.com/business/) i cal fer una llegida a les directrius de Google My Business per assegurar-nos que no farem res que provoqui la suspensió del nostre perfil, (https://support.google.com/business/answer/3038177?hl=ca)

A Estrategeek disposem de plans de visibilitat a Internet amb preus molt atractius per tots aquells negocis que no tenen un perfil a Google Plus, i també pels que el tenen i no l’han reclamant o no el gestionen amb la freqüència que els agradaria per motius de temps o de prioritats.

Estrategeek pot publicar, amb redactat i freqüència òptims, les darreres novetats del teu negoci, pot interactuar amb l’audiència tot contestant els comentaris i ressenyes d’una manera totalment transparent, com si ho féssis tu mateix.

Si Internet encara és una despesa pel teu negoci, truca’ns. Tenim un pla per tu, començant per una alta a Google My Business.

Resum
Google My Business i cerques locals
Nom de l'article
Google My Business i cerques locals
Breu descripció
Google My Business és la solució per a donar visibilitat a internet a qualsevol negoci local. Breu guia per fer-se un mateix una alta a Google My Business
Autor
Editor
Estrategeek Google Partner
Logotip de l'editor