Un bloc corporatiu és un espai que pot operar en paral·lel al lloc web de l’empresa.

A diferència del lloc web, al bloc s’hi pot explicar amb detall, les activitats on l’empresa participa, novetats, projectes, aclariments i fins-i-tot punts de vista sobre determinades qüestions que interessin a la comunitat d’usuaris.

El blog permet a l’empresa comunicar-se de forma bidireccional amb el seu públic, de manera que permet obtenir valuoses opinions o impressions dels visitants, que normalment seran clients actuals, potencials, seguidors i fins-i-tot prescriptors.

Per tal que la comunicació funcioni, en primer lloc l’empresa ha d’escoltar com possiblement mai ho hagi fet fins al moment. Després de molt escoltar i entendre els usuaris (moltes vegades amb sorpreses), l’empresa troba el seu to i pot començar el bloc creant una complicitat real amb l’usuari.

No es tracta d’emprar un to semblant al dels usuaris per tal que aquests entrin en el joc, sinó que trobar el punt òptim entre proximitat i valor percebut pels lectors. Aquest darrer atorgarà a l’empresa un nivell de credibilitat que només s’aconsegueix amb una sinceritat necessària en tots els continguts que l’empresa publica.

Cal entendre que des de la inauguració del bloc, la marca i la seva reputació passa a ser en part propietat dels usuaris. Això podria amagar un cert risc, que es minimitza o s’evita compromentent-se a comunicar sempre la veritat, a més de tenir voluntat de crear comunitat i no pas de voler convèncer o vendre de manera directa.

Un blog es pot convertir en una important eina de màrqueting, aportant una imatge positiva, atorgant una credibilitat a l’empresa i possibilitant una promoció que seria molt difícil d’aconseguir mitjançant publicitat pagada.

Dels avantatges que pot proporcionar un bloc corporatiu, se’n poden destacar les següents com a més importants:

– Promoció creíble.
– Opinions dels usuaris i seguidors.
– Fidelització cap a la marca a més de cap al producte.
– Noves necessitats o preferències.
– Guanyar-se la confiança dels consumidors.
– Incrementar el tràfic del lloc web.

Un bloc corporatiu requereix una inversió mínima i es pot conduïr amb uns coneixements elementals de creació de continguts.

No obstant, hi ha un seguit d’elements que ajudaràn a l’èxit del bloc:

– Disseny, ha de ser professional i seriós. Si bé pot emprar un registre més informal que el lloc web, el rigor no en pot sortir mal parat.

– Coherència en l’actualització: des de diverses vegades al dia, en el cas d’un bloc amb moltes seccions, fins a una vegada per setmana, però el ritme cal que sigui constant.

– Cal trobar continguts frescos i interessants. Intentar fer venda directa a la comunitat que ja és usuària dels serveis de l’empresa pot ser contraproduent.

– Amigable amb l’usuari: presentació neta i simple, a més d’oferir una navegació fàcil.

– Fomentar la comunicació: els comentaris s’han de seguir i respondre de manera eficient, ràpida i amb contingut verídic.