Efecte Streisand

Efecte Streisand és el nom que s’ha donat a un fenòmen que succeiex principalment a Internet. Consisteix en l’efecte contraproduent que pot tenir un intent d’ocultar o retirar una informació, que ha esdevingut pública. Depenent de la naturalesa de la informació, la xarxa percep la censura com un atac, i hi reacciona. La voluntat no és encara difondre’n la informació subjectivament censurable, sinó parlar del cas.

D’aquesta manera, es provoca l’expansió viral de la informació a causa de la curiositat. Què deu ser allò que han censurat? Els primers que se n’assabenten volen saber què és allò que s’ha censurat. Ho aconsegueixen veure i en parlen als seus blocs o xarxes socials. Al seu torn, els blocs i xarxes atrauen més seguidors a qui també la curiositat els porta a generar tràfic i continguts sobre la noticia. Finalment, les versions digitals dels mitjans de comunicació (1Ara, 2 LaVanguardia) en parlen i segons el cas, també se’n parla als telenotícies.

Cal remarcar que allò punible o censurable fora d’internet, també és censurable a internet, els casos d’efecte Streisand, no son arran de la censura d’informacions objectivament ofensives.

El nom d’efecte Streisand vé de 2003, quan l’artista Barbra Streisand va denunciar tant el fotògraf Kenneth Adelman com el lloc web d’imatges pictopia.com, exigint retirar una imatge publicada on apareixia la costa de Califòrnia i també una casa d’Streisand, entenent l’actriu que s’havia vulnerat el seu dret a la privacitat.

El fotògraf va argumentar que no fotografiava les cases en sí, sinó l’erosió de la costa californiana deguda a “la construcció”, generalitzant.

Poc després, el diari San José Mercury News feia ressò de com la imatge concreta on apareixia la casa d’Streisand, s’havia fer popular a internet. Aquella imatge, en principi, i pròpiament intrascendent, havia obtingut una gran difusió per la xarxa.

En conclusió, l’efecte Streisand és una més de les maneres com Internet canvia el comportament de la societat. Altres casos son l’efecte Google.  Estrategeek és el teu Google Partner a Vic

Exemples (a wikipedia ES)