A més dels beneficis més visuals o evidents que aporta la creació i manteniment del bloc corporatiu, hi ha uns avantatges afegits, que es poden veure a les pàgines de resultats dels cercadors, i als informes estadístics en cas que s’utilitzi alguna eina d’anàlisi web.

Els blocs, que organitzen la informació segons la temàtica, solen “parlar” amb propietat, i mostrar continguts originals (contrari de copiats) i gaudeixen de posicions molt respectables als motors de cerca. A vegades, destacant entre centenars de milers de llocs web, quan introduim paraules clau relacionades amb el contingut del bloc.

pàgina de resultats de cerca, breu introducció al funcionament de Google. Estrategeek Vic

Si el bloc conté algun enllaç a una secció d’un lloc web, és possible que aquesta secció del lloc web, aviat aparegui també ben posicionada.

A mida que generem continguts propis i atractius, sembla que tenim millors posicions i més tràfic. Això ens porta a intentar entendre com uns continguts es posicionen millor que d’altres, i a pensar que determinats continguts ja els podem crear pensant en quines possibilitats tindran a l’hora de ser escollits per aparèixer a les pàgines de resultats dels motors de cerca.

Aquest procés d’optimitzar un lloc web per tal que incrementi la seva posició a la pàgina de resultats d’un motor de cerca, és el SEO (Search Engine Optimization). El procés d’optimització requereix moltes habilitats, que d’altra banda poden ser estèrils sense conèixer el medi.

Breu introducció al funcionament de Google.

Si ens vé de gust preparar-nos una sopa de ceba gratinada, és possible que vulguem consultar algunes receptes a internet.

Teclejant la cadena formada pels termes de cerca sopa + (de)ceba + gratinada, Google ens ordena aproximadament 285.000 llocs, de més a menys rellevant per a la nostra cerca. Hi ha moltes possibilitats que els primers resultats compleixin perfectament les nostres expectatives, de manera que en una fracció de temps imperceptible pels paràmetres humans, Google ens ha posat una solució útil al davant. Llegirem 2 o 3 dels 8 o 10 resultats que ens caben a la pantalla i segur que encertem amb la sopa.

No obstant, cal tenir les màquines i els seus “timings” molt en compte. En els paràmetres de les màquines, en aquesta fracció de temps es poden fer moltes operacions.

Google disposa d’un programa que rasteja la web i cerca nou contingut. El rastreig comença pels llocs ja existents i segueix enllaços que el porten a més llocs web, dels que també en segueix els enllaços. Així fins a rastrejar tota la xarxa. Aquest programa, és conegut com “el robot”, “Googlebot” o genèricament “l’aranya”. Les aranyes, al seu torn, envien tot allò nou que rastregen al crawler.

Aranya, spider, bot o bé robot, en qualsevol cas el giny capaç de rastrejar l'Internet, breu introducció al funcionament de Google. Estrategeek Vic

El crawler és un altre programa. Aquest s’encarrega de rebre i ordenar tot el contingut que li arriba de les aranyes, emmagatzemant còpies de les pàgines que formen cada lloc web rebut i també elabora un índex per tal de poder localitzar qualsevol document emmagatzemat. Aquest índex conté referències de milions de llocs web mitjançant paraules clau (=etiquetes).

Per tant, Google disposa d’una mostra més o menys recent de pràcticament tot allò que hi ha a la web.

En fer una cerca, reclamem continguts que responen a unes determinades etiquetes, que nosaltres mateixos introduim al cercador. De fet, enviem una ordre al crawler, d’escollir tot allò etiquetat segons les nostres “keywords”.

Esquema de fluxe de treball del procés d'una cerca, breu introducció al funcionament de Google. Estrategeek Vic

Una vegada escollits tots els llocs web rellevants, que en són milers, se sotmeten a processos pels quals s’obtindrà una llista de ordenada de tots ells. Hi ha més de 200 variables que influeixen en la posició de cada lloc web dins les pàgines de resultats de cerca. Es compara el contingut dels llocs web amb allò que demanem en la nostra cerca, la qualitat d’aquest contingut, la posició relativa del contingut dins el lloc web, el tràfic o l’acceptació de cada resultat, el Pagerank…

Finalment s’obté una puntuació general i estandaritzada de cada un dels llocs web candidats d’acord amb els termes de cerca. Aquesta puntuació, és l’ordre amb el que Google ens ordena els resultats.

Cal destacar que la puntuació de cada resultat (=lloc web), és la puntuació del contingut de la còpia d’aquell lloc web a l’index de Google, de manera que mai tenim puntuacions en temps real.

Tot i això, és important saber que en clicar un dels resultats, accedim a la versió actual dels llocs web, i no a la darrera versió desada a l’index de Google. La versió emmagatzemada, serveix per a fer càlculs i comparacions. Però sempre se’ns mostra la versió actual. (Al costat de la URL, podem sol·licitar que se’ns mostri la còpia emmagatzemada)

Aquest és el funcionament de les cerques orgàniques de Google, (les que no inclouen resultats de pagament).

Les pàgines de resultats, a més de presentar-nos allò que pot ser més rellevant per a nosaltres, també ens donen informació per tal que nosaltres siguem en darrera instància qui escull. Informacions com el títol, l’snippet, la URL, ens permeten escollir d’entre els resultats de cerca.

A més a més, també posa a la nostra disposicó eines com re-calcular la cerca segons la nostra ubicació, segons l’idioma que preferim d’entre els resultats, o segons com n’ha de ser de recent la informació que busquem.

Coneixent els processos de Google per a cada cerca i cada comanda nostra, podem optimitzar un lloc web per tal que incrementi la posició als resultats de cerca per a cerques determinades. 🙂

I així és com explicàvem de manera molt introductòria i breu el funcionament de Google l’any 2011.

Font i explicació “oficial”. Matt Cutts és enginyer de Google i persona seguida de prop i carismàtica dins la comunitat SEO, ja que sol ser l’encarregat de donar notícies importants sobre canvis en el funcionament intern del cercador, òbviament informació de primera mà i rellevant.